Shirataki är japanska och betyder "vitt vattenfall". Det syftar givetvis på att shirataki-nudlar oftast är vita och långa.. De görs på stärkelse från konjaksroten (konjakknölkalla heter det tydligen om man ska vara helt korrekt) - konnyaku på japanska - och vatten, väldigt mycket vatten. Faktum att det bara är några få procent stärkelse i det hela, vilket givetvis förklarar varför det är försumbara mängder kolhydrater och kalorier i dessa nudlar. Kolydraterna är dessutom av den ickelösliga varianten, så nettokolhydraterna är i princip noll. De är också naturligt fria från gluten, så man kan utan problem hävda att shirataki är en räddare i nöden för både glutenallergiker och personer på keto-diet eller de som bara vill minimera sitt kaloriintag.
Shirataki smakar i sig väldigt lite, men med en stor mängd vatten tar de gärna upp smaker från den övriga rätten. Deras i grunden neutrala smak gör också att de passar tillsammans med i princip vad som helst. Man kan göra italiensk "pasta", thailändsk Pad Thai eller kanske en kall sallad med mycket grönsaker och valfri dressing. I Japan är det vanligt att man använder shirataki i grytor eller steker dem à la yakisoba.
Enda minuspoängen för shirataki är att de innehåller nästan ingen näring. Därför är det givetvis viktigt att äta dem med allehanda nyttigare födoämnen.
Om man inte gör konnyaku i nudelform, så heter den enbart konnyaku och serveras då i större bitar, antingen i grytor eller som en separat rätt, t ex med en god senapsmiso till.
Jag ser att shirataki-nudlar nu verkar vara allmänt tillgängliga på vanliga snabbköp i Sverige, så det är bara att köpa hem och börja experimentera.. Här en sajt med några intressanta recept.