Kobe-kött är med rätta världsberömt, men det handlar inte bara om köttets kvalitet utan framför allt om att det var det område som var först och bäst på att göra reklam för sitt nötkött. Wagyu är det finaste nötköttet i Japan, från enbart fyra olika typiska japanska nötkreaturraser, men dessa djur föds upp över hela landet, så Kobe-kött är alltså bara ett bland många andra wagyu-märken.
Inte för att förringa Kobe-köttet, eller andra kända märken som Matsusaka eller Ohmi, men faktum är att wagyu från Miyazaki nere på Kyushu vunnit de japanska wagyu-mästerskapen tre gånger på raken, nu senast förra månaden. Dessa mästerskap hålls vart femte år med deltagare från hela landets wagyu-uppfödare, och Miyazaki har alltså kammat hem förstapriset både 2007, 2012 och nu 2017. Det är en ganska imponerande bedrift med tanke på den ytterst hårda konkurrensen, en konkurrens som ytterligare hårdnat nu när exporten av wagyu kommit igång ordentligt.
Det finns ett mindre antal krogar i Tokyo som specialiserat sig på Miyazaki-wagyu (även i Japan är Kobe det mest kända varumärket i detta varusegment, så det är också det vanligaste köttet på huvudstadens wagyu-krogar). Om man vill åka till källan, så går det ca 30 flyg per dag mellan Haneda i Tokyo och Miyazaki med en flygtid av knappa två timmar.
Känner man då skillnad? JGGs svar är "förmodligen inte". Har man samma styckbit med samma A5-12-gradering (bästa möjliga kvalitet), så vill vi mena att det nog kvittar om köttet kommer från Miyazaki, Hyogo (Kobe), Yamagata eller Ibaraki. Bedömningen av de allra finaste skillnaderna får vi nog överlåta till Japans mest kompetenta wagyu-specialister, dit vi aldrig kommer att kunna räkna oss.
Men varför inte testa själv nästa gång du besöker Japan?!
Här en video med Richard Ekkebus från Amber på Landmark Oriental Mandarin i Hong Kong (två Michelin-stjärnor) där han berättar varför han använder wagyu från Miyazaki.