Snabbmaten nummer ett i Japan är - tack och lov - inte hamburgaren, trots den rikliga förekomsten av hamburgerkedjor, både utländska och inhemska. Det är istället den försynta risbullen onigiri. Det finns nog ingen mamma i landet som inte knådat ihop risbullar till barnens eller makens matlådor, och de är precis lika älskade som någonsin mammas köttbullar är i Sverige.
På senare år har de heldygnsöppna närbutikerna erövrat en mycket stor del av onigiri-marknaden. Med Japans världsberömda logistikkedjor kan dessa butiker servera färska onigiri under hela dygnet, och smarta förpackningslösningar gör dessutom att de smakar fräscht länge.
En stor internetenkät gick härförleden ut till drygt 11,000 personer för att fråga om vad de stoppar in i sina onigiri när de knådar dem hemma. Så här ser listan ut:
1. Lax – 66.9%
2. Tarako (saltad torskrom) – 48.7%
3. Mentaiko (saltad och kryddad torskrom) – 47.8%
4. Tonfisk (burkvarianten) & majonnäs – 47.2%
5. Konbu (torkad kelp) – 42.2%
6. Umeboshi (torkade japanska sura plommon) – 41.1%
7. Katsuo (torkad bonito) – 36.3%
8. Takikomi gohan (ris kokat tillsammans med grönsaker, kött eller fisk) – 30.8%
9. Grillade onigiri – 30.1%
10. Takana (sareptasenap) – 29.0%
11. Tenpura (friterad räka, t ex) – 26.6%
12. Ikura (saltad laxrom) – 25.7%
13. Osekihan (ris kokat med röda azuki-bönor) – 21.3%
14. Köttfärs på kyckling – 20.0%
15. Ris kokat tillsammans med någon form av grönsak eller kött – 15.6%
16. Nikumaki onigiri (fläskkött med soja) – 15.1%
17. Salt (inget inkråm, bara salt - originalet!) – 14.7%
18. Grillat revbensspjäll (utan benet) – 14.4%
19. Stuvat flässkött – 12.1%
20. Ål – 9.2%
21. Omelett och ketchup – 9.1 %
22. Ost – 4.4%
23. Övrigt – 3.7%
Det är busenkelt att göra onigiri hemma så länge man har tillgång till ris av japansk modell (det måste vara klibbigt) och helst också nori - det gröna torkade sjögräset. Att slå in sin onigiri i ett litet ark nori är standard, men det är inte alltför ovanligt att se onigiri utan detta också. Både en smaksak och frågan om du kan hitta nori i Sverige (Japan Food and Kitchen i Stockholm och Sushibutiken kan vara två ställen att undersöka). Observera att det inte ska vara sushi-ris med risvinäger; bara kokt ris. Sedan väljer man inkråm och knådar in det i risbullen ungefär som om man skulle stå och göra kroppkakor. Då riset är klibbigt gör det att du måste jobba med fuktade händer.
En perenn favorit både för mig och stora delar av det japanska folket är tonfisk med majonnäs; det är den första modellen jag letar efter i hyllan. Den andra, ganska nya favoriten är fläskkött stekt med ingefära, även den med lite majonnäs (japansk majonnäs är helt enkelt syndigt god!).
Du kan läsa mer om onigiri i detta inlägg från i augusti förra året.