Först som sist vill jag säga att du som nyss landstigen utlänning i Japan inte förväntas känna till alla kulturella regler. Du behöver inte känna dig nervös inför möjligheten att du gör bort dig. Det gör alla utlänningar innan de lärt sig regelboken, och japanerna är oftast mycket förstående och tålmodiga. De är ju lika nervösa när de besöker ett annat land med en för dem främmande mat- och dryckeskultur.
Att lära sig lite om de regler som gäller vid det japanska matbordet handlar dock inte bara om att du inte vill göra bort dig, utan också om att visa japanerna att du bryr dig om och kanske till och med uppskattar deras kultur. Många charmpoäng kan vinnas samtidigt som man njuter av den goda maten och drycken.
Här har vi samlat de tio viktigaste råden och reglerna som det är bra att ha i bakhuvudet när man börjar umgås med japaner vid matbordet.
1. Lär dig äta med pinnar i förväg
De flesta japanska krogar har bara ätpinnar att erbjuda som verktyg när du ska hugga in på måltiden. Har du inget som helst hum om hur man äter med pinnar kommer du att få jobba halva tiden med att överhuvudtaget få något icke-flytande i dig. Jag har åsett många svenskars slipsar och blusar bli sojasåsbestänkta på grund av bristfällig ätpinneteknik. Tipset är att kolla in en video om hur man använder ätpinnar, och sedan börja träna hemma genom att skära upp maten i lagom stora munsbitar och äta med pinnarna till vardags. Äter du varje dag med pinnar under några veckor, kommer du göra ett strålande intryck i Japan, där folk tror att västerlänningar aldrig äter med pinnar.
2. Överför inte mat till någon annan vid bordet via pinnarna
Att flytta en bit mat till någon annan person genom att hålla upp maten med pinnarna och låta den andre personen ta emot munsbiten med sina pinnar är ett stort NO-NO! Det påminner nämligen japaner om hur man hanterar benbitar efter en kremering!
3. Stick inte ned pinnarna lodrätt i risskålen.
Även detta påminner om begravningar, nämligen de rökelsestickor som står lodrätt under ceremonin samt att de pinnar man använder för att flytta kvarvarande benbitar också står lodräta i en burk. Lägg istället pinnarna vågrätt och parallellt på någon av skålarna eller tallrikarna framför dig eller på hashi-oki, ätpinnestället, som ofta finns framför dig på bordet.
4. Vifta inte runt med pinnarna i luften
Använd inte pinnarna för något annat än att äta med. Vifta inte runt med pinnarna för att förstärka ett argument och peka inte på folk med pinnarna.
5. Var försiktig med sojan
Utlänningar som är nya i landet tenderar att använda alldeles för mycket soja. Då råvarornas kvalitet i normalfallet håller en mycket hög nivå, är det inte nödvändigt att dränka saker och ting i soja för att dölja mindre trevliga smaker. Det är istället lite av en förolämpning gentemot etablissemanget att genom detta visa att man inte har förmåga att uppskatta den höga kvaliteten. Häll därför inte hela skålen full med soja på sushikrogen, det räcker med att täcka botten av skålen; du kan alltid fylla på lite när det sinar. Och häll absolut inte soja över riset i risskålen. Resten av maten är smaksatt så att den ska fungera i perfekt harmoni med riset utan extra soja. Observera att denna regel i första hand gäller det japanska köket. Käkar du till exempelvis kinesiskt så kan regeln ofta vara upphävd.
Samma sak gäller med wasabi. Använder du för mycket av den varan så antyder det att du tycker att fisken inte är tillräckligt fräsch. I det fall du äter på ett billigt ställe där fisken faktiskt inte är pinfärsk (ovanligt, men det förekommer) så lär dock ingen bry sig om hur mycket soja eller wasabi du använder.
6. Häll inte upp alkohol åt dig själv
När man dricker öl eller annan dryck ur flaska eller tillbringare som står på bordet, så kräver etiketten att man håller koll på andras konsumtion och erbjuder sig att hälla upp när det sinat i glaset eller muggen. När man hällt upp åt andra, så är det de andras tur att ta över och hälla upp åt dig.
Kom också ihåg att man inte börjar dricka förrän alla fått något i sitt glas så att man kan utbringa en gemensam skål. Ordet för skål är kanpai, vilket ordagrannt betyder “torrt glas”, men det är inget krav på att man ska tömma glaset eller muggen.
Man skålar i princip enbart före första klunken. Man slår oftast ihop sina glas och man behöver inte bry sig om att titta varandra i ögonen, varken före eller efter skålen. Några snapsvisor sjungs inte heller; kutymen är istället att gå på karaoke-bar och sjunga sig hes när man väl har blivit lite på fyllan.
7. Soppa kan drickas direkt ur skålen, gärna inte ljudlöst
Så länge det handlar om japansk eller kinesisk mat, så är regeln att soppor kan drickas direkt ur skålen. Man för helt enkelt upp den till munnen och dricker (ofta ljudligt då detta med att slörpa i sig mat inte är något etikettsproblem). Eventuella fasta matbitar i soppan tar man med pinnarna.
8. Snyt dig inte vid matbordet
Det anses vara ganska dåligt uppförande att snyta sig vid matbordet. Att rapa är inte heller bra. Ursäkta dig och gå till toaletten för att snyta dig eller lätta på gaserna.
9. Grad av berusning
Japaner är generellt mycket förlåtande när det gäller berusat beteende. Det är oftast OK att höja rösten eller att deltaga i en “engagerad” konversation. Det är dock inte lika tolererat att bli handgriplig med damerna (eller herrarna) runt bordet. Rekommendationen är att inte tömma glaset helt när man känner att man fått nog, för då är det alltid någon japan vid bordet som känner det som sin plikt att fylla på ditt glas.
10. När du ätit klart
Det är god sed att återställa alla attiraljer på bordet till sin ursprungliga position när man är klar. Lägga på locket på misosoppeskålen och stoppa tillbaka pinnarna i sitt pappersfodral. Om japanerna bjuder så är det kutym att säga gochiso-sama deshita, vilket är japanska för tack för maten, “det var en fest”.
11. Bonustips vad gäller din fotbeklädnad
Många klassiska japanska krogar och pubar ber dig att ta av dig skorna vid ingången och lägga in dem i ett skåp. Därför rekommenderar vi skor som är lätta att ta av och på (de flesta japanska affärsmän använder bara loafers av denna anledning) och att du kollar så att strumporna är hela innan du går mot restaurangen. Som svensk tycker jag att det är riktigt civiliserat och dessutom skönt att få ta av sig skorna under tiden man äter. När man lämnar sitt bord har man ofta tofflor som man går med (ofta ganska små, tyvärr) till toaletten. Där väntar ett annat par tofflor som man byter till när man går in på toaletten. Det gäller då att komma ihåg att byta tillbaka till "korridortofflorna" när man lämnar toan!