Då vi har flera gästgrupper på besök från Sverige denna veckan, så är det kanske intressant att notera de mest uppenbara skillnaderna som svenskar uppmärksammar vid en jämförelse mellan normala svenska och normala japanska krogar. Här har vi åtta skillnader som den svenske gästen i princip omedelbart noterar:
Gratis påfyllning
Relativt ofta kan det vara så att krogen bjuder på något utan att ta specifikt betalt för det. Vatten och/eller te brukar levereras direkt till bordet så snart man satt sig och det går att beställa mer när som helst (ibland står det också en stor kanna isvatten eller te på bordet). Det händer också att tillbehör som ris eller miso-soppa kan beställas flera gånger utan att extraportionerna dyker upp på notan.
Bottenlös (alkoholfri) drink bar
På de idag mycket vanligt förekommande famiresu - family restaurants, där det finns mat och dryck för alla åldrar och ofta både japanska och västerländska rätter - är det standard med en så kallad drink bar. En bänk med kaffemaskiner (som brygger på färskmalda bönor) och läskedrycksautomater där man får hämta själv i obegränsad mängd för en kostnad av 20-30 kronor, eller mindre än så om man samtidigt tar in något ätbart. Att kunna konsumera fritt utan att behöva bry sig om att räkna ihop slutsumman är en befrielse, tycker många.
Bottenlös alkoholförtäring under 60-120 minuter
Många pubkedjor lockar med fri förtäring av alkohol under 60-120 minuter för ett fast och lågt pris (oftast 170-250 kr, men ibland så lågt som under en svensk hundring, och det kan ibland gå att förlänga med en extra slant). Det är en ganska stor kulturchock för di svenske, vana som de är med dyra alkoholdrycker på krogen.
Man behöver inte vänta på att få beställa
De allra flesta restauranger har gott om serveringspersonal, alternativt att man sitter väldigt nära kocken, vilket gör att man sällan behöver vänta på att få beställa. Det normala är att man har en uniformerad person vid bordet inom en minut för att ta upp beställningen. Om man vill ha in något annat lite senare, så ropar man bara ett “sumimasen” (ursäkta) så har man någons öra igen efter en halv minut eller så. På sista tiden brukar det också finnas en knapp på bordet som man kan trycka på för att få hjälp. Vissa kedjor, framför allt de med större lokaler, har dessutom börjat utrusta varje bord med en platt pekskärm där man kan bläddra igenom menyn, rikligt illustrerad med foton, och också beställa direkt på skärmen.
Personalen är uppmärksam och trevlig
Med den intensiva konkurrens som de flesta krogar är utsatta för, gäller det att ha både god mat till rimliga priser och artig och trevlig personal. Japansk krogpersonal är nästan utan undantag åtminstone artiga och korrekta, det ser restaurangchefen till att ingjuta i alla som arbetar ut mot kunderna. Ofta är de dessutom socialt utvecklade personer som man efter några besök både kan snacka och skoja med.
Fri tillgång till rena och snygga toaletter
Att behöva be någon i personalen att låsa upp toaletten existerar inte i Japan. Här är det fri tillgång till alla toaletter, både på lokal och ute på stan (vi har sett en enda avgiftsbelagd toalett i Japan under drygt 34 år i landet). Toaletterna är dessutom med ytterst sällsynta undantag både välstädade och förskonade från klotter och annan vandalism. Idag också ofta försedda med en “washlet”, dvs en toalett med inbyggd värmeslinga, varmvattendusch och varmluftsfläkt.
Realistisk plastmat i fönstret
De flesta lågpriskrogarna har antingen mycket realistiska plastmodeller av de viktigaste rätterna ute i skyltfönstret eller så menyer med professionella fotografier av maten. Det underlättar för den utländske kunden som kanske inte kan någon japanska.
Man behöver inte vänta på att få betala
De allra flesta restauranger har kassan precis vid utgången, och det är kutym att helt enkelt gå dit och betala när man är klar. Att behöva sitta och vänta på att få betala och att sedan vänta ytterligare en stund för att få igen kort eller växel är i princip något som japanen slipper uppleva i sitt hemland.
Ingen dricks
Sist men verkligen inte minst: man lämnar inte dricks på krogen i Japan. På lite flottare ställen kan det förekomma en serviceavgift som läggs till priset med automatik, men att man därutöver ska lägga en slant på bordet till personalen är icke-existerande. Gör man det lär någon i personalen försöka springa ifatt er och lämna över “pengarna ni glömde”. Principen handlar helt enkelt om att god service inte ska vara något man ska betala extra för; det ska vara en integrerad del i hela paketet och inget som har en separat prislapp. Det är otroligt skönt att slippa behöva fundera kring dricksen.