Pernod Ricard, ett av världens största företag inom tillverkning och försäljning av alkoholhaltiga drycker, är även stora i Japan. Till skillnad från många andra internationella aktörer, som oftast ingår samarbetsavtal med något av de stora japanska bolagen (Suntory, Asahi, Kirin eller Sapporo, för att nämna de största), så har Pernod Ricard haft ett eget dotterbolag i landet i över 20 år, och det går väldigt bra. Japaner dricker allt möjligt idag och det är minst lika många importflaskor som inhemskt producerade i sprithyllorna idag. Då Pernod Ricard idag äger Absolut, vårt stolta vodkamärke (som jag inte förstår varför man sålde!), är firman extra intressant för oss svenskar som inte spottar i glaset.
Även om Japan inte är företagets största marknad i Asien, då både Kina och Indien leder i volym, så är Japan en extremt viktig marknad för Pernod Ricard då dryckesmarknaden i Japan är både stor, utvecklingsintensiv och trendkänslig. Är man här och konkurrerar på japanska villkor lär man sig väldigt mycket, helt enkelt.
Intressant nog så har man sedan en tid också lokalt specifik produktutveckling. Man har dels en whisky - Chivas Regal Mizunara - som utvecklats enbart för den japanska marknaden. Det är en 12 -årig whisky som lagrats i japanska ekfat tillverkade av en ek från Hokkaido som heter just Mizunara. Den har fått en "något sötare, lite blommig smak" som går hem hos många japaner. Här kan du läsa en recension på engelska.
Man äger också det välkända vinmärket Jacob's Creek, och här har man utvecklat ett vitt och ett rött vin som ska fungera lite bättre med japanska smaker i maten. Med hjälp av japanska kockar har man fått ett vitt vin som trivs med japansk havsmat och ett rött som passar bra till wagyu - det fina japanska nötköttet.
Vinförsäljningen ökar för varje år som går i Japan, och intresset för både vin och andra alkoholhaltiga drycker är stort. Givetvis följer ett intresse för mat som passar till dryckerna också med. Sverige är helt klart inne i Japan idag, och det är verkligen synd att det är så få företag i de svenska mat- och spritbranscherna som vågat sig hit för att utnyttja landets allmänt goda rykte.