Även om Japan precis avslutat ett år med rekordmånga 13,4 miljoner turister från utlandet, så är det ändå relativt sett få som reser till Japan (Thailand tar emot nästan dubbelt så många utländska turister). Lägg till detta språkförbistring och ganska lite reklam från japanskt håll, och det är lätt att förstå att det förekommer missförstånd vad gäller alla möjliga aspekter av livet och kulturen i Japan. Den korrekta informationen når inte fram. Det finns ju t ex fortfarande människor som tror att japaner bär ansiktsmask för att luften är dålig (det är för att de själva är förkylda eller för att de är pollenallergiker).
MIssförstånden är inte minst ovanliga när vi pratar om den japanska matkulturen. Här ska vi gå igenom de vanligaste sakerna som folk kan ha fått fel uppfattning om.
1. Att tro att soja är en "sås"
Det heter ju sojasås på svenska, och begreppet "sås" brukar ju uttydas som att man inte behöver snåla med den. Många svenskar häller fortfarande stora mängder soja på maten, inte minst på riset. Sojan är dock både för smakrik och för salt för att användas på det sättet. Tänk istället på sojan som en krydda i flytande tillstånd. Den mesta maten i Japan är smaksatt för att inte behöva någon tillsatt soja, så sojan är för det mesta bara till för att justera smaken en gnutta så att det passar just den kunden, precis som salt och peppar på krogborden i Sverige.
Det finns dock rätter där det är OK att ha soja på riset. När man äter gyudon, till exempel, har man ofta ett rått ägg som man vispar och har lite soja i innan man häller det hela ovanpå köttet och riset.
2. Att tro att japansk mat alltid är smalmat
Sushi anses ofta vara dietmat; något som i alla lägen är hälsosam mat. Detta är en sanning med modifikation, då valet av "topping" på risbullen kan ge helt olika utslag på kalorimätaren. Sedan blir det givetvis en hel del blodsockerhöjande vitt ris och mycket salt i sojan. Dessutom, något som de flesta inte känner till, så är det ganska mycket tillsatt socker i sushi-ris. Till en liter okokat ris tillsätter min hustru 2 dl risvinäger och en knappt halv dl socker, och det är ett relativt sockerfattigt recept.
Japaner älskar faktiskt det smakförstärkande sockret. En mycket stor del av de japanska recepten innehåller socker i någon mån. Man älskar också fet mat. Det är de fetaste bitarna av kött och fisk som är de mest eftertraktade och därför dyraste. Till sist har vi så kolhydraterna, som det japanska köket också vimlar av, både i form av ris, vetemjöl (nudlar) och potatis och andra rotfrukter.
Det är alltså inga som helst problem att gå upp i vikt i Japan om man inte tänker på vad man häver i sig.
3. Att tro att man ska blanda ut wasabin i sojan
Detta är något som man kan se även japaner göra, så det är inte något man behöver överdrivet skämmas för, men det kan vara värt att veta att det ursprungligen vedertagna sättet att äta wasabi är att ta en liten bit wasabi ovanpå fisken och sedan doppa den helt lätt i sojan. Dels gör detta att både wasabin och fisken får leva ut på var sitt sätt ett tag innan smakerna blandas i munnen och dels kommer det att imponera på dina japanska bordsgrannar. Äter man sushi så ligger ju wasabin redan mellan riset och fisken, så där behöver man inte fundera.
4. Att tro att alla japaner äter val hela tiden
Japan är ju ökänt för sin valfångst (norsk och dansk valfångst verkar för det mesta undkomma omvärldens vrede av någon anledning) som fortfarande pågår under den mycket egendomliga beteckningen "vetenskaplig forskning". Men det är faktiskt ganska svårt att hitta val i Japan, både i snabbköpet och på krogen. Jag har ätit val kanske fem gånger under mina snart 33 år i landet. De flesta japaner som hunnit bli 40 eller mer är faktiskt ganska trötta på val, då det var det vanligaste köttet som serverades på skolbespisningen när de gick i skolan, så det finns alltså ingen större efterfrågan.
5. Att tro att miso-soppan är en sorts förrätt
Det finns "japanska" krogar i Sverige som serverar miso-soppan allra först och utgår från att du ska dricka upp den innan huvudrätten serveras. Helt fel; soppan är till för att vara ett komplement till de andra rätterna som serveras. Faktum är att många krogar i Japan serverar soppa allra sist under en måltid tillsammans med ris och någon liten inlagd grönsak. Många restauranger, framför allt izakaya, de klassiska japanska "pubarna", serverar en stor mångfald av rätter utan bestämda regler för i vilken ordning de ska ätas. På ett och samma bord kan tallrikar med sashimi, friterad kyckling, köttgryta och stekta nudlar trängas.