Att nordiska chokladfabrikörer inte satsar i Japan är ett ämne jag tror att jag tagit upp i princip varje år vid den här tiden. Den 14:e februari hade vi Valentine's Day, en dag då japanska kvinnor ska bjuda i princip alla karlar de känner på chokladgodis, en tradition som skapades i början av 60-talet av Morinaga, ett av Japans största företag inom mejeriprodukter och godis.
Här kunde vi dock berätta att det nu går att köpa Daim inte bara på IKEA i Japan utan även på vissa 100-yensbutiker. Och härom dagen upptäckte en av våra döttrar att Fazers Geisha finns att köpa på ett lokalt varuhus - Marui (fast det skrivs OIOI). Det är dock inte Fazer själva som importerar, det gör istället Mitsui Foods, matvaruavdelningen på Japans näst största handelshus.
Att Geisha kostar drygt tre gånger mer än i Sverige är ju lite tråkigt. När jag reste mycket på Sverige så plockade jag ofta med mig just den chokladen, då den dels är god och dels har ett för japanerna underhållande namn. Man får oftast en förvånad fråga om varför ett nordiskt företag döper en godisprodukt till geisha? Har inget bra svar. Om någon i läsekretsen kan historien om detta är jag tacksam för ett kort mail!
Ungefär hälften av allt chokladgodis som säljs i Japan ett vanligt år säljs just månaden före Valentine's Day. Jag hoppas därför att fler nordiska tillverkare inser poängen med att finnas i Japan. Det finns nu många bl a franska, belgiska, österrikiska, schweiziska, brittiska och amerikanska företag representerade här, men det finns nog plats för mera svenskt godis också. Inte minst för att Sverige har ett sällsynt positivt varumärke här.