Denki Bran - en unik japansk "konjak" från 1882
Denbei Kamiya startade en för den tiden mycket modern bar i Asakusa 1880; Kamiya Bar, lämpligt nog. Detta var bara 12 år efter Meiji-erans början, så en bar med västerländsk känsla var en märkvärdighet. Det var i princip bara politiker, byråkrater och andra högdjur som gick omkring i västerländska kostymer och vanligt folk skulle klä sig i kimono eller yukata under ytterligare flera decennier
Detta var också den tid då Japan hade börjat modernisera sin industri; den första järnvägen invigdes 1872 och man började elektrifiera landet bit för bit. Då allt detta var extraordinärt nytt för landets invånare, blev det populärt att använda ordet "elektricitet" - denki, 電気 - i en ny produkts namn för att verkligen belysa hur modern den var. När Kamiya 1882 började blanda ihop importerad konjak, gin, curaçao och diverse örter, så döpte han då det hela till Denki Brandy, senare förkortat till Denki Bran.
Från början hade den en alkoholhalt på 45%, ovanligt starkt för japanen som i de flesta fall bara druckit sake eller öl, så alkoholens effekt på tunga och strupe gjorde kanske också att "elektricitet" var en lämplig del av namnet. Idag finns den i två versioner, en med 30% och en med 40% alkohol. Dessutom finns den även att få utblandad med sodavatten eller en Cola-liknande läsk.
Denki Bran smakar inte riktigt konjak. Den har en lite kryddig och en smula söt smak som inte är oäven på något sätt, speciellt inte med lite sodavatten i. Då funkar det som måltidsdryck.
En helflaska (720 ml) kostar 140-150 kr, dvs varken speciellt billigt eller speciellt dyrt i Japan. För övrigt så kostar en flaska okryddad Absolut Vodka 100-115 kr här.
Kamiya Bar ligger fortfarande i Asakusa och det är ett populärt vattenhål både för lokalbefolkningen och turisterna. Den har tre våningar med en bar på första våningen (bottenvåningen i Sverige) som serverar enklare smårätter till alkoholen (man serverar givetvis även öl och andra drycker), där jag t ex kan rekommendera de friterade ostronen som finns att få under vintern. På andra och tredje våningen är det regelrätta krogar med en ganska omfattande meny med japanska eller utländska rätter med lite japanskt stuk. I bottenplanet finns det också en kiosk där man kan köpa med sig Denki Bran som souvenir till de därhemma.
Väl värt ett besök om man kanske ändå ska besöka Sensoji, det stora buddisttemplet i Asakusa, eller kanske Kappabashi, den långa gatan med nästan enbart hushållsredskap, som ligger inom gångavstånd från Asakusa.