Guiness Rekordbok blir allt fetare för varje år som går då kategorierna hela tiden ökar i antal. Nu finns där något som kallas “best-selling spririt-based RTDs brand”, där RTD står för Ready To Drink, dvs färdigblandade groggar. På både första- och andraplatsen finner vi japanska produkter, båda i det japanska “chuhai”-facket. “Chu” är andra tecknet i shochu - 焼酎 - dvs destillerad alkohol, och “hai” kommer från “highball”, dvs whiskey och soda. Helt enkelt brännvin utblandat med sodavatten och oftast med någon form av fruktsmak tillsatt. Med andra ord det vi brukar kalla alkoläsk i Sverige.
På förstaplatsen har vi Suntorys Strong Zero som det under 2019 såldes hiskeliga 257,987,900 liter av. På andraplatsen hittar vi konkurrenten Kirins Hyoketsu som inte ligger speciellt långt efter med sina 232,683,600 liter.
Alkoholkonsumtionen i Japan går ned idag, då de allra äldsta, som blir allt fler i procent av befolkningen, inte dricker nämnvärda mängder, och ungdomen väljer i allt större utsträckning att dricka mindre och svagare varianter eller inte alls. Den kategori som trots detta ökar, på bekostnad av framför allt öl och sake, är just chuhai, då den anses vara “lättdrucken”, och ingen kan säga emot det argumentet, framför allt inte om man går från söta läskedrycker till alkohol när man når laglig ålder. Personligen anser jag att de allra flesta chuhai är på tok för söta. Det finns dock ett par, tre sorter som är åt det torrare hållet. En annan orsak till populariteten är den låga kostnaden, då priset ligger en bit under hälften av vad samma mängd öl kostar.