För några år sedan gjordes en enkätundersökning i Japan för att utröna vilka japanska uppfinningar som japanerna själva tyckte var de viktigaste. Förstaplatsen erövrades av en prisbillig och idag närmast universellt tillgänglig produkt, nämligen “instant ramen”.
Under augusti månad släpptes nästan 40 olika nudelprodukter på den japanska marknaden, det vill säga ca två nya produkter i varusegmentet varje veckodag, de flesta av “snabb”-varianten. Vanligtvis nationellt distribuerade men många också enbart för regionala marknader. Distributionskanalerna kan också variera, då större kedjor vill profilera sig genom att sälja unika versioner som andra kanaler inte får tillgång till via specialavtal med olika tillverkare.
Det försvann säkert samtidigt några olika produkter under samma tidsrymd, men det totala antalet snabbnudelprodukter är nog ändå i stigande, då de riktiga klassikerna aldrig verkar vilja dö bort, samtidigt som antalet smakriktningar ökar i och med att regionala smaker sprider sig över landet och även utländska influenser kommer in.
Om man söker på “instant noodles” på japanska Amazon kommer det upp över 4,000 resultat. Visserligen är det en hel del produkter som är antalsvariationer av samma produkt, men siffran talar ändå sitt tydliga språk.
Covid-19-pandemin har gjort sitt till för att stimulera snabbnudelutvecklingen. Försäljningen av dessa oftast långlagringsbara och enkla produkter som enbart kräver tillsatt varmt vatten (om man nöjer sig med de ofta lite påvra pålägg som följer med), har ökat kraftigt sedan pandemin slog till under senvintern.