Japanskt bryggeri förvandlar öl till gin
De japanska mikrobryggerierna har haft en väldigt tuff period här under corona-pandemin. Många barer har hållit stängt eller haft begränsade öppettider och folk i gemen har hellre druckit något hemma som de köpt på närmaste snabbköp där man mera sällan hittar hantverksöl. Till skillnad från de fyra öljättarna, Asahi, Kirin, Sapporo och Suntory, så har mikrobryggerierna vare sig någon bred produktportfölj, någon stor nationell distribution till de stora snabbköpskedjorna eller några bastanta finansiella resurser för att klara av ett längre avbrott i försäljningen.
Kiuchi Brewery i Naka City, en liten stad med drygt 50,000 invånare i prefekturen Ibaraki, nordväst om Tokyo, fick plötsligt snilleblixten att istället för att hälla ut öl som blivit för gammal så kunde man destillera den och krydda det hela till gin. Sagt och gjort; man har i dagsläget samlat ihop ca 15,000 liter öl från spritbutiker, barer och restauranger och därefter destillerat, kryddat och buteljerat för att sedan returnera det hela till kunderna som bara behöver betala för frakten. Det hela har finansierats genom att man utnyttjat ett statligt bidrag för små- och medelstora företag som fått se sin försäljning rasa under pandemin.
Om vi springer på “pilsner-gin” någonstans ska vi givetvis provdricka ett glas.
Det fanns inga mikrobryggerier i Japan före 1994, då lagstiftningen ändrades och marknaden för småskalig ölbryggning kunde ta fart. Idag finns det omkring 400 mindre bryggerier över stora delar av landet. I början hade man stora problem med kvaliteten, då det helt enkelt inte fanns tillräckligt med kunnigt folk som inte redan var anställda av de fyra branschjättarna. Några erfarna hammabryggare fanns inte heller att tillgå, då att brygga öl hemma är en i princip obefintlig hobby i Japan; enligt lag får man inte utan licens tillverka alkoholhaltiga drycker med högre alkoholhalt än 1 % , vilket ju gör det hela en smula ointressant.