Japan Gourmet Guide

View Original

Hårda tider för krögarna även i Japan

I dagsläget erbjuder även den japanska “finkrogen” hämtmat eller hemleveranser. Här en “bento” av både stort och lyxigt format för drygt 400 kr. Jo, detta är mat för en person. Att japaner äter som små möss är en myt som vi kan avliva här och nu.

De individer och företag som driver restauranger, pubar och barer, oavsett världsdel, har ett fortsatt tungt 2020, och det verkar ju fortsätta en bit in i nästa år, eller så länge som vi inte ser smittofallen sjunka ordentligt i och med ett fungerande vaccin. Här i Japan har drygt 600 företag gått i konkurs som en direkt följd av covid-19 och av dessa står restaurangsektorn för ca 17%. Vad som inte syns i den siffran är det faktum att många kedjor, som fortfarande är uppe och rullar, har decimerat antalet restauranger i kedjan, i flera fall drastiskt. En stor del av dessa konkurser har inträffat i Tokyo, och det av det uppenbara skälet att det samtidigt är staden med de högsta hyrorna och den skarpaste konkurrensen; med andra ord är marginalerna knappa och längre perioder med minskad kundtillströmning innebär snabbt röda siffror. De större kedjorna klarar sig nog, och de små och framför allt äldre krogarna, där man äger huset sedan länge och slipper fundera på månadshyran, är också relativt immuna, men de mindre kedjorna, med kanske 5-10 krogar, lever farligt.

Självfallet gör man allt vad man kan för att hjälpa upp siffrorna. Ett vanligt sätt att behålla kunderna är att erbjuda hämtmat; många krogar som aldrig haft en tanke på detta tidigare har nu kapitulerat och gör reklam i stort format om bento-lådor för avhämtning på utsidan av krogen. Och det handlar då inte bara om de billigare lunchkrogarna. Även de lite lyxigare etablisemangen erbjuder nu också ofta hämtmat eller leverans via Uber Eats eller någon av de japanska motsvarigheterna. Bilden längst upp visar en "lyx-bento" av ett med japanska mått mätt enormt format som levererats till en familjeträff. 

Ett annat sätt är givetvis sänkta priser i olika former, dels enskilda lockpriser, t ex en starköl till lunch för 15 kr som på bilden här nedan, eller så förlängda "happy hour"-tider då antingen bara alkoholen eller så även maten blir extra förmånligt prissatt. De även under normala omständigheter vanliga rabattkupongerna och bonusmedlemskorten florerar värre än vanligt, och detta har nu med råge gått in i telefonerna, där de större kedjorna alla har en app där man kan samla poäng och även få extrapris på några delar av menyn varje gång man går dit.

Det sista, men kanske viktigaste, är att de näringsidkare som har möjlighet till detta försöker se till att kunderna kan hålla ett visst socialt avstånd även inne i lokalen. Man minskar antalet bord, och sätter upp barriärer i form av plexiglasskivor eller plastskynken mellan borden eller platserna vid bardisken. De mest pittoreska små hålen i väggen där man ofta bara rymmer en handfull personer, har dock i princip inga möjligheter alls att göra något åt detta.

I vårt grannskap så märks det stor skillnad mellan olika krogar/kedjor. De som alltid varit populära är fortfarande populära, även med faran för att bli smittad, medan de som varit bara halvpoppis nu ser väldigt öde ut. Det märks också en generell ökning av uteätandet sista månaden ungefär, vilket tyvärr också förmodligen är en förklaringen till en ny spik i smittostatistiken. Folk är helt enkelt utmattade efter att ha hållit band på sig i ett halvår eller längre. Att sitta ensam hemma varje kväll och helg framför TVn, ätandes och drickandes mol allen kan ju göra vem som helst skogstokig, så ingen är väl förvånad över att folk tar risken med att börja gå ut igen.

Vi ser verkligen fram emot ett läge där vi kan gå på krogen utan att känna oss i farozonen för någon allvarlig smitta, och mer än något annat ser vi fram emot att få välkomna gäster igen till våra guidade krog- och barrundor.