Rekordpris för en slät kopp kaffe: 8,400 kr
Världens dyraste kopp kaffe har inte gått igenom mat-tarmkanalen vare sig hos en sivetkatt på Bali (Kopi Luwak - ca 11,000 kr/kg) eller en elefant i Thailand (Black Ivory - drygt 26,000 kr/kg). Den finns istället att avnjuta på ett kafé i en förort till Osaka i Japan. Där kostar nämligen dyraste varianten hela 100,000 yen per kopp, dvs ca 8,400 kr i dagsläget. För en ensam slät kopp, alltså. Vill man smaka på härligheten utan att tömma plånboken helt och hållet kan man istället välja att få en tesked för ca 180 kr.
Förklaringen till den astronomiska prislappen ligger i det faktum att det gått drygt 40 år sedan kaffebönan plockades från trädet. Först har bönorna lagrats i tjugotalet år innan de rostats och bryggts till kaffe, och sedan har detta kaffe legat och och vilat i en trätunna vid ca plus tre grader i drygt tjugo år till.
Resultatet blir en kolsvart dryck som smakar förvånansvärt lent och lite sött. Inget som skulle kunna provocera fram en halsbränna. Och smaken är mycket djup och fyllig. Skulle man göra en jämförelse med alkoholdrycker så frestas man att jämföra vanligt kaffe med billigaste bordsvinet och denna skapelse med en långlagrad konjak av prima slag. Faktum är att det finns toner av finare alkohol i smaken. Lite choklad hittar man också när man låter dropparna vila på tungan ett tag.
Kaféet går under namnet The Münch, döpt efter den stora motorcykel från detta sedan länge avsomnade tyska märke som står uppställd i lokalen. Den före detta föraren är en numera äldre herre vid namn Kanji Tanaka som serverar kaffe och nästan inget annat.
Adressen är 2-chome-386, Osakabe, Yao-shi, Osaka, och man håller öppet mellan 06 och 03:30 påföljande morgon alla dagar i veckan. Då Tanaka-san jobbar ensam så händer det att han sitter och sover bakom en disk, men “då är det bara att väcka mig”.
Tilläggas bör att man även har mera normala koppar kaffe för något mindre pengar. En kopp som är bryggd med de långlagrade bönorna men som sedan inte fatlagrats kostar “bara” ca 170 kr.
OBS: Om du jobbar på en tidning eller annan mediakanal och vill ha ett mera utförligt material om världens dyraste kaffe (och andra säregna yttringar från den japanska kaffevärlden), så kan du maila oss. Vi har högupplösta foton och mera information för den kaffeintresserade. Maila oss via Kontakta Oss-knappen här uppe till höger.