Japanska krogkedjor växer kraftigt utanför Japan
För bara ett decennium sedan var det inte helt lätt att hitta japanska krogar utanför Japan som hade högkvarteret i hemlandet. Idag växer antalet kraftigt, framför allt i östra Asien, och det finns nu ett antal samverkande faktorer som kommer att resultera i en än kraftigare ökning av antalet japanska restaurangkedjor utanför Japan framledes.
Förutom den uppenbara viljan att expandera och tjäna mera pengar via skalfördelar, så är den största orsaken faktiskt personalbrist i hemlandet. Att vara anställd på en restaurangkedja i Japan är inget speciellt eftertraktat arbete idag, då det präglas av låga löner och ofta dåliga arbetsförhållanden, långt från en svensk fackföreningsansluten persons villkor (och, icke att förglömma, ingen dricks!). Dessutom krymper Japans befolkning; antalet äldre är i procentuellt sett större än i något annat land och det föds färre barn än någonsin. Den arbetsföra skaran japaner krymper alltså och många industrier har problem med arbetskraftsbrist. Även om man nu i allt högre utsträckning möter utlandsfödd personal, så är politikerna fortfarande i grund och botten avogt inställda till arbetskraftsimport och regelverket är inte ordentligt anpassat till den nuvarande situationen. Idag finns det 3,5 lediga platser inom den japanska restaurangbranschen för varje arbetssökande. Detta gör att flera kedjor nu bromsar sin inhemska expansion, eller till och med ser sig tvingade att minska antalet krogar, för att istället satsa utomlands.
Den andra orsaken är den innevarande boomen för japansk mat nästan överallt i världen. Sushi är ju redan så etablerat det kan bli i både Asien, Nordamerika och Europa, och ramen kommer som bekant snabbt. I Asien och Nordamerika har även andra typiska japanska rätter börjat få fotfäste; soba, udon, gyudon, sukiyaki, shabu-shabu, tempura, yakiniku, teppanyaki, tonkatsu, okonomiyaki och mycket annat (i Sverige ligger vi faktiskt långt efter när det gäller att ta oss an diverse japanska rätter, av någon anledning som jag faktiskt inte riktigt begriper). Den tredje faktorn, som i och för sig är närbesläktad med den andra, är den explosiva ökningen av utländska turister i Japan. Fler än hälften av dessa turister anger i enkäter att det är det japanska köket som lockar mest av allt i landet. Alla dessa miljoner åker sedan hem och tycker att man borde kunna få samma sorts käk runt det egna hörnet.
Enligt Japans ministerium för jordbruk, skogsbruk och fiske, så fanns det sent i höstas ca 18,000 japanska krogar utanför Japan, vilket är en 30-procentig ökning jämfört med två år tidigare. Ser man bara till Asien, så var ökningen där hela 50%. Även om Norden inte är den första marknad en japansk krogkedja söker sig till, så är det nog ändå bara en tidsfråga innan vi får någon eller några japanska kedjor även hemmavid. Jag skulle gissa att bland de första rätter som dyker upp i så fall kommer vi att finna gyudon, dvs tunt skuret sukiyaki-kokt nötkött på en risbädd. Mycket enkel hantering och något som är lätt att skala upp. Dessutom grymt gott i all sin enkelhet. Tillsammans med en sallad så blir det ett både godare och nyttigare alternativ till snabbmatsburgaren.