Japans dödligaste maträtt är inte blåsfisk!
Den japanska blåsfisken - fugu - är framför allt känd för att vara extremt giftig om man inte vet hur man ska handskas med den. Fugu-kockarna går en mångårig och rigorös utbildning vilket garanterar att den fugu man äter på krogen är helt ofarlig. Dock förekommer det dödsfall, men då när en okunnig (och mindre intelligent) privatperson fiskar upp en blåsfisk och försöker sig på att anrätta den själv.
Vad som istället utgör den största livsfaran på det japanska matbordet är något som oskyldigt som runda eller fyrkantiga risbollar/riskakor. Dessa kallas omochi, eller bara mochi (brukar kallas rice cake på engelska) och de är vanliga över hela Asien. Det handlar om att man slår eller masserar kokt ris tills dess att stärkelsen i riset frigörs och det hela blir en ganska klistrig och elastisk historia. Sedan kan det ätas som det är eller ångkokas, kokas, stekas eller grillas. Omochi används i både maträtter och som större eller mindre ingredienser i godis och efterrätter. Ja, till och med i glass, som ni ser här nedan.
Varför kan då denna till synes oskyldiga produkt innebära en fara för livet? Jo, den icke-ångkokta varianten kan vara ganska så svår att äta, då det kan vara besvärligt att helt enkelt bita loss mindre bitar ur den större. Man kan försöka svälja en alltför stor bit som då fastnar på halva vägen ned längs matstrupen. Varje år är den någon, oftast äldre person, som sätter det hela i halsen, får akut andnöd och omkommer.
Omochi kan i dess olika former ätas under hela året, men den har en speciell plats på nyårsbordet, där den brukar ingå i den speciella soppa - ozoni (åzååni) som inmundigas under hela helgen. Och just för att “alla” äter samma mat på nyåret, så är det då som de flesta problemen dyker upp. Såvitt vi vet så omkommer någon eller några under nyårshelgen varje år. Denna nyårshelg var inte annorlunda. Två herrar, en i 50-årsåldern och en fyllda 80, omkom under nyårsdagen då en risboll fastnade i halsen och räddningen inte hann fram i tid. Totalt 15 personer fördes till sjukhus varav alltså 13 räddades till livet.
I de flesta fall serveras omochi i betydligt mindre bitar så ovanstående bör inte avskräcka dig från att testa. Om man får en större bit, så kan det dock vara på sin plats att man delar upp den i mindre bitar innan man börjar tugga och svälja. För säkerhets skull.
Här en scen från klassiska ramen-filmen Tampopo som visar på hur det kan gå till när det går illa (fast med lyckligt slut); scenen börjar vid ca 0:50:
Heimlich-manövern är kanske inte allmänt känd i Japan? :)