God Jul från landet utan riktig jul
Det känns kanske lite patetiskt, men den matbild som bäst beskriver den japanska julen är faktiskt ett foto av en japansk kändis (skådisen Haruka Ayase i det här fallet) som håller i en stor bunke med friterad kyckling från Kentucky Fried Chicken. Sedan 1970-talet har KFC nämligen med stor framgång sålt in konceptet om att man ska äta friterad kyckling till jul. Det har blivit så framgångsrikt att även krogar som normalt inte har friterad kyckling på menyn känner sig tvingade att hänga på samma tema.
Det andra ätbara som förknippas med jul i Japan är "Christmas Cake". Man köper en speciell "jultårta" som man alltså då äter efter den friterade kycklingen (jultårtan är, och rätta mig om jag har fel, en från början brittisk tradition som sedan kommit till Japan via USA).
"Christmas Cake" var tidigare något man i Japan kallade damer som fortfarande efter 25 år fyllda var ogifta. Det kommer sig av att en jultårta ju är i princip osäljbar efter den 25:e december.. Då kvinnor i dagens Japan gifter sig allt senare, om alls, så har begreppet tacksamt nog förpassats till den kvinnofientliga skräphögen.
I vårt hem försöker vi så gott det går att fira julen med svensk julmat.. Det går, med lite ansträngning och från Sverige medhavda matvaror och kryddor.
Vi vill önska våra kunder, vänner och läsare en riktigt trevlig och God Jul, med mycket mat och trevligt umgänge! Vi hörs, om inte förr, i mellandagarna!
UPPDATERING, 29/12
Japaner är, om man får lov att generalisera, en relativt homogen grupp människor som i de flesta fall väljer det säkra före det osäkra. Det innebär att det kan vara trögt för en helt ny produkt men att produkter som lyckats etablera sig istället uppvisar stabila och höga försäljningssiffror (tänk Louis Vuitton, Chanel och Prada men även, faktiskt, H&M, IKEA och Daniel Wellington). Ett exempel på det senare är ovanstående friterade kyckling som KFC säljer extra mycket av i juletid. Försäljningssiffrorna för den 23:e, 24:e och 25:e december har nu offentliggjorts, och det visar sig att japanska KFC sålde friterad kyckling (och annat, kan man förmoda) för inte mindre 438, 703,419 kr, dvs nästan 440 miljoner, under dessa tre dagar! Med andra ord en affärsmodell som man inte lär ändra på i första taget.