Japan Gourmet Guide

View Original

När får vi japanska snabbmatskedjor till Sverige?

MOS Burger är den mest innovativa av de japanska "hamburger"-kedjorna. Här grillad kyckling med teriyaki-sås mellan hamburgerbröden.

Snabbmats- och kafékedjeinvasionen är i full sving i Sverige. Starbucks, Kentucky Fried Chicken, Dunkin' Donuts och Domino's Pizza har etablerat sig på senare tid med aggressiva expansionsplaner. Alla dessa kedjor finns sedan länge i Japan och det går bra för dem här, mycket bra till och med. Många av dessa från början utländska kedjor har blivit väl integrerade i den japanska mat- och dryckeskulturen och erbjuder ett sortiment som fininställts för att fungera med de japanska smaklökarna. Japanerna har givetvis inte varit sena att ta efter och de japanska varianterna på dessa från början utländska teman är ofta mycket uppfinningsrika och nyskapande. Dessa kedjor, bland andra hamburgerkedjorna Lotteria, First Kitchen och MOS Burger och kafékedjan Doutor, är nu sedan en tid på väg att "ge igen" genom att själva ta sig ut från Japan, till att börja med i övriga Asien.

Vi tror dock att det bara är en tidsfråga innan vi får se dem i Europa också. Den japanska befolkningen minskar nu stadigt - år 2100 har man återvänt till sena 1800-talets befolkningstal om inget drastiskt händer - och japanerna kommer därför att helt enkelt tvingas till en mera aggressiv internationell expansion. De japanska företagsförvärven utomlands är redan på en all-time-high sista åren, och det är nog en trend som kommer att förstärkas ytterligare.

När det handlar om japanska kedjor som arbetar med i grunden västerländska koncept, så heter mina favoriter MOS Burger och Doutor. MOS Burger arbetar med mycket fina råvaror och tillverkar din burgare först när du beställt den. Kanske det generellt sett fräschaste erbjudandet bland landets större hamburgerkedjor. Man jobbar också hårt med produktutvecklingen och man var först med att erbjuda hamburgare med ris istället för bröd, och man har idag även burgare där sallad ersätter brödet. Man är också en av få kedjor som erbjuder burgare med wagyu-kött.

Doutors mackor tillhör faktiskt en klass för sig i prisklassen. Fräscht och gott hela vägen för ca 25 kronor. Kaffet är mycket bra, det med.

Doutor var revolutionerande när man drog igång i början av 80-talet med en kopp kaffe för bara 150 yen (under halva priset jämfört med sedan tidigare etablerade caféer). Man utvecklade ett nära samarbete med några små tillverkare av korv, skinka och bakverk och man har tillsammans med dessa partners vuxit ordentligt. Man har idag drygt 600 kaféer som är välfyllda hela dagarna. Mycket generösa och fräscha mackor och den godaste varma korven någon av de större kedjorna erbjuder idag (man köpte korvreceptet från Tyskland på ett tidigt stadium). Man driver numera helt egna rosterier och man saluför även bönor till sina kunder. Deras kaffe går numera också att köpa på burk och petflaska i vanliga butiker.

Båda dessa kedjor skulle utan problem kunna slå sig in i Europa med sin höga kvalitet och mycket höga prisvärde på produkterna.