Okashi no Machioka - kedjan för dig som blir godissugen i Tokyo
Om du blir godissugen under din Tokyo-vistelse, så finns hjälpen ofta inom nära räckhåll. Det säljs nämligen godis nästan överallt. I kiosker på tågperronger, i alla jourbutiker, snabbköp och varuhus. Men den som vill ha mesta möjliga valmöjligheter bör uppsöka en kedja vid namn Okashi no Machioka (Godisets Machioka). Man har ungefär 150 butiker över hela Stor-Tokyo, så chansen är stor att det finns en filial nära dig. Det finns också ett fåtal spridda butiker i bl a Tochigi, Ibaraki, Aichi, Nara och Osaka.
Okashi no Machioka är en arvtagare till de traditionella och idag utrotningshotade japanska godisbutikerna, de så kallade dagashi-ya (駄菓子屋). Da kan betyda "packhäst", "levererat med häst" eller, faktiskt, "låggradig". Den japanska sötsaksmarknaden är nämligen kraftigt polariserad; högkvalitativa produkter i vackra förpackningar till höga priser eller billigare produkter i enkla förpackningar, i princip ingenting däremellan. Dagashi står idag inte för speciellt dålig kvalitet; det kan iställes beskrivas som det godis man köper till sig själv; prisvärt då man inte spenderar så mycket på förpackningen eller reklamen. De fina sorterna i fina förpackningar är mera till för att ges bort i present.
Okashi, eller bara kashi, är alltså det generella japanska ordet för godis, men det är faktiskt ett bredare begrepp än vårt svenska "godis", som ju enbart omfattar smågodis, karameller, kola, choklad, etc, dvs enbart sötsaker. I Japan har en godisaffär inte bara söta produkter, då okashi även innefattar chips och andra former av salta tilltugg. Den japanska "chips"-marknaden är enorm, då den omfattar inte bara olika varianter av våra västerländska potatischips, utan också ett mycket stort segment av japanska chips, kakor och diverse "smågodis" tillverkade av rismjöl.
Okashi no Machioka har ca 1,000 produkter på menyn, så oavsett om det är något sött eller något salt du längar efter, så hittar du det där. Priserna är låga, nästan inget kostar över 20 SEK och det mesta kostar en svensk tia eller mindre, så du har råd att chansa även om du inte förstår vad det är du köper.