Japan Gourmet Guide

View Original

Öppettider på japanska krogar

Av någon anledning så har det blivit så att a) nästan alla krogar i Japan har en skylt på engelska på dörren när man vill visa att man har stängt, och b) den är nästan alltid felstavad enligt ovan.

Foto: Public Domain

För den som tänker utnyttja ledigheten kring jul och nyår för att åka till Japan och smörja kråset med något annat än ett svenskt julbord, kan det vara värt att ta reda på vilka öppettider som gäller på japanska krogar.

För det första så gäller tumregeln att de större och billigare kedjorna har öppet året runt, men de är kanske inte första valet när man vill äta något riktigt minnesvärt, så dessa kan man istället se som räddande änglar när det visar sig att den krog man ville gå på har stängt. Vad gäller de mindre och godare ställena, så är regeln där normalt att man har stängt när folk har en längre ledighet, och med längre menas egentligen bara Golden Week i början av maj, obon-tiden i mitten av augusti och dagarna under och kring nyårshelgen. Med andra ord så bör man inte hoppas på att få äta på guldkrogen under nyårshelgen. Julhelgen är däremot ingen officiell högtid i Japan, så då jobbar och käkar folk som vanligt.

I övrigt så har de flesta mindre krogar och kedjor en stängd dag i veckan. Söndag är en vanlig sådan dag, men det kan egentligen vara vilken dag som helst under veckan (även om fredag och lördag är ovanliga som stängda dagar). Det finns dessutom ingen regel som säger att man bara har stängt en dag i veckan. Vi har ett litet favoritställe i stadsdelen Gotanda som drivs av ett gift par i 70-årsåldern, där man anger att man har stängt onsdag, lördag och söndag, men i själva verket tar man sig ofta friheten att ha stängt någon av de andra dagarna i veckan också. Man måste alltså ringa och kolla innan man åker dit för att inte riskera att åka i onödan.

Vad gäller öppettider räknat i timmar, så varierar det väldigt. Vissa krogar har öppet dygnet runt eller öppet till arla morgonstund. Japaner sover i gemen mindre än nordbor (eller delar åtminstone upp det i olika perioder under dygnet; på tåget, på kaféet, på biografen, etc), och man är ofta uppe sent och äter och dricker med kompisar, pojk/flickvän, etc. Då tågen slutar gå vid 24-01-tiden, är det många som missar sista tåget och då väljer att sitta/sova på en nattöppen krog (som i de flesta fall tillåter detta) istället för att ta in på hotell eller ta en dyr taxi hem till förorten. Den prisvärda kedjan Gusto brukar ha öppet till 05 för dessa nattvandrare eller andra med den sortens dygnsrytm (man ser ofta studenter som sitter och pluggar under nattimmarna då det oftast är ganska lugnt och tyst). Man stänger sedan under två timmar då man förbereder frukostserveringen som börjar 07. De restauranger och kaféer som vill attrahera kunder som inte kan, vill eller har tid att laga frukost hemma brukar öppna 07 eller 08 på morgonen. Ett vanligt mönster är annars att krogen öppnar för lunch vid 11 och sedan antingen kör oavbrutet till 22-23-tiden eller alternativt tar en paus mellan 14 och 17-18.

Om ni undrar över den konstiga stavningen på skylten här ovan (det saknas ju ett “d” som synes), så handlar det bara om det mycket vanliga fenomenet att ett utländskt ord felstavas av en japan och sedan “fastnar” den felaktiga stavningen. I 99 fall av 100 står det “close” på dörren när krogen eller butiken har stängt i Japan. Det kan också stå junbichuu (準備中) eller shikomichuu (仕込み中) där båda termerna betyder att man är upptagen med förberedelser och preparering av det man tänker bjuda på.