Japan föredrar vin i stigande utsträckning.
När undertecknad kom till Japan 1982 var vin enbart för finsmakare eller snobbar som ville visa sig märkvärdiga inför sin date. Nästan uteslutande franskt. Spritbutikerna hade vanligtvis inte en aning om hur det skulle förvaras; vinet kunde stå ute mer än halva dygnet med temperaturvariationer på 10 grader mellan lunch och middag. Att hitta en någorlunda drickbar flaska under en svensk hundring var omöjligt och något hyfsat gott fanns normalt inte för under 200-300 kronor.
Det har hänt mycket sedan dess. Idag kan en flaska på lokala snabbköpet för 60 kronor vara helt OK. Lägger man upp en hundring kan det vara riktigt njutbart. Japaner har lärt sig att uppskatta vin och urval, kvalitet och prisvärde har stadigt förbättrats.
En intressant trend är att mousserande viner ökar kraftigt just nu. Studier gjorda av Vinexpo visar att Japan kommer att bli den största konsumenten av bubbel i hela Asia-Pacific-regionen under de närmaste fem åren. Det är framför allt de prisbilliga bubbelvinerna från Spanien och Italien som man hittar överallt i Japan idag som driver på det hela.
Frankrike är fortfarande huvudleverantör av vanliga vita och röda viner till Japan, men konkurrensen är stenhård nu när japaner blivit lite mindre snobbiga vad gäller viner. Nu vet man bättre hur ett gott vin ska smaka och är mindre beroende av en snoffsig etikett på franska. Italien, Spanien och framför allt Chile ökar sin export till Japan kraftigt. En family restaurant-kedja som serverar enbart västerländsk mat och direktimporterar vin från Italien, säljer en Magnum-flaska för under hundringen!! Inget speciellt njutbart vin, i och för sig, men det säger något om trenden.
Japans vinkonsumtion sägs ska öka till 46,7 miljoner lådor per år mellan nu och 2019. Det innebär att man vad gäller total vinkonsumtion är trea i Asia-Pacific efter Kina och Australien.
Konsumtionen av starksprit väntas sjunka 7% fram till 2019. Undantaget i den kategorin är whisky, som nu upplever en kraftig renässans tack vare de lovord och priser som japansk whisky fått sista åren.
Det enda tråkiga med ett ökat medvetande kring vin i Japan, är att medvetandet kring ost inte ändrats nämnvärt. Det är fortfarande svårt med både tillgänglighet och rimliga priser. Antingen är osten någorlunda billig men totalt ointressant eller så är den importerad och fruktansvärt dyr. Detta kan dock till stor del skyllas på idiotiska skattelagar som gör att bönderna tjänar betydligt mera på att enbart producera mjölk. Allt annat skattas så att det blir ointressant för bonden. Både smör, grädde och ost är onaturligt dyra varor i Japan.