Yngre japaner dricker mindre - dryckesjättarna är nervösa
Medan gubbar (och även gummor i många fall) i min ålder fortsätter att dricka ganska friskt i Japan, så har den yngre generationen börjat avvika från denna klassiska väg. Man dricker helt enkelt mindre mängder och/eller dricker drycker med lägre alkoholhalt. Det har säkert att göra med de yngre japanernas sänkta snittlöner, men också med en kulturförändring, där man nog vill distansera sig från den äldre generationen och deras ofta relativt kopiösa drickande.
Detta har uppmärksammats av de stora dryckesfabrikörerna, och det finns nu sedan flera år helt alkoholfri "öl " att dricka på de flesta pubar och restauranger. Den smakar ganska vedervärdigt, vill jag säga med eftertryck. Svensk lättöl är en smaksensation vid en jämförelse. Men faktum är att det finns en marknad för drycker av det slaget. Alla fyra stora ölfabrikanterna har hakat på trenden med noll-alkohol-öl.
Dryckesjätten Kirin släpper nu snart en ny serie cider-baserade drycker med endast en procent alkohol. Man säger att om en dryck innehåller maximalt en halv procent alkohol, så bör de flesta kunna bränna alkoholen snabbare än man konsumerar den (beror ju både på personens fysionomi och på inmundigandets hastighet), så i teorin bör man kunna känna av en dryck med 1% alkohol.. Skulle dock tro att endast de allra känsligaste blir på lyran av dessa drycker.
Det handlar om smakerna äpple, ingefära och te och serien lystrar till det illustrativa namnet Butterfly. Lätt som en fjäril ska man tydligen känna sig morgonen därpå, och det är väl ganska självklart att i stort sett ingen kommer att bli bakis på de här dryckerna.
Man känner sig lite gammal när man läser om detta. Själv sitter man på de typiska japanska gubbhaken och dricker 40%-ig Awamori (risbrännvin) från Okinawa, med is eller möjligen utblandad med lite vatten. Nuförtiden kan man inte begripa att man en gång i tiden använde juice, Coca-Cola eller Ginger Ale som groggvirke. Numera pallar man inte med det söta, och bra är väl det - sockrets dåliga inverkan på hälsan är ju väl studerad idag.
Med tanke på att det föds så få barn i Japan, så är tillväxtmarknaden inte den allra bästa för de gigantiska dryckesföretagen i Japan. Vänta er därför att de kommer att landa i Europa och aggressivt köpa upp dryckesföretag för att komma in på andra marknader när marknaden hemma krymper. Det har redan påbörjats i och med köp av destillerier i både Skottland och USA. Skulle inte alls förvåna mig om Spendrups en dag har en japansk huvudägare.