Missförstånd om Kobe-kött i DN
DN hade igår en artikel och ett videoklipp om Kobe-biff som nu tydligen får Sverigepremiär på den mycket trevliga och ansedda Kungsholmskrogen AG. Den innehöll tyvärr en del fel och oklarheter som vi tycker bör rättas till.
Du kan se klippet och läsa artikeln här.
Citat från artikeln med tjock text här nedan:
Kobekött - världens mest exklusiva kött
För det första så är visserligen Kobe-köttet världsberömt, men det är inte den enda sortens kött i sitt slag. Orsaken till att just Kobe blivit känt är för att teppanyaki, den krogstil där man steker kött på en stor plåthäll, uppfanns i Kobe och sedermera blev en hit i USA. Wagyu betyder “japansk nötboskap” och är samlingsnamnet på kött från fyra inhemska nötdjursraser som uppfötts med föda och metodik som ger särdeles marmorerat, smakrikt och saftigt kött. Det finns wagyu från områden som Ohmi (Shiga prefektur), Matsusaka (MIe prefektur), Iwate, Yonezawa (Yamagata prefektur), HItachi (Ibaraki prefektur), Kazusa (Chiba prefektur), Kyoto, Miyazaki och Kumamoto. Därtill Kobe. Vilket av dessa kött som är det bästa är till största delen en smakfråga. Man kan få den bästa kvalitetsgraden från alla dessa områden. MIn bästa wagyuupplevelse fick jag med nötkött från Ibaraki - Hitachi-gyu. Det var över 20 år sedan, men jag kan ännu inte glömma smaken. Bara stekt på häll med smör och vitlök! Det här är också mycket gott.
Kobekött har serverats i Japan sedan 1800-talet, men så sent som 2012 serverades den första biffen utanför landets gränser..
Jag kan inte påstå att jag med säkerhet vet att det inte åts upp någon kossa i Hyogo prefektur på sent 1800-tal, men jag kan dock med säkerhet säga att det inte fanns några krogar för Kobekött eller några butiker som sålde den typ av kött vi pratar om här vid den tiden. Köttätande var i princip totalförbjudet i Japan fram till 1868, på grund av fundamentalistiskt buddistiska skäl, och det tog hundra år till innan det blev helt normalt att äta kött. Så sent som 1980 konsumerade japanen bara ca fem kg nötkött per person och år.
RÄTTELSE: Jag har nu hittat siffror som visar att köttkonsumtionen steg ganska snabbt och kraftigt redan i slutet av 1800-talet, fast från en låg utgångsnivå. 1882 slaktades knappt 5000 nötdjur för köttkonsumtionens skull och denna siffra fördubblades sedan vart tionde år fram till 1910-talet. Det handlade dock från början inte om stekt kött utan om kokat kött i grytor.
Den biff som serverades utanför Japans gränser 2012 var långt ifrån den första. Det var däremot den första efter att ett förbud mot import av japanskt kött (på grund av att fall av galna ko-sjukan hade förekommit här) hade hävts.
Djuret måste vara fött och uppvuxet i Hyogo-prefekturen i Kobe..
OK, liten geografilektion: Det är Kobe som är prefekturhuvudstad i prefekturen Hyogo.
Endast 3000 djur uppfyller årligen kriterierna för Kobekött, varav 288 når den europeiska marknaden.
Här har jag inga säkra siffror (återkommer om jag hittar dem), men jag tror knappast att en hel tiondel av Kobeköttproduktionen går till Europa. Det är inte så att man saknar köpare hemma i Japan!
Wagyu bra, men Kobe bäst.
Samlingsnamnet på allt nötkött som produceras i Japan med de fyra ovan nämnda raserna är wagyu. Kobe-köttet är och förblir en del av det sortimentet och är inte på något sätt separerat från wagyu. Dessutom så är wagyu från Miyazaki nere på Kyushu det kött som blivit valt till Japans bästa nötkött tre gånger på raken i den landsomfattade wagyu-tävlingen som hålls vart tredje år.
När Kobeköttet endast får komma från Kobe kan Wagyu-kor födas upp var som helst i världen.
Njaa, inte helt korrekt. Wagyu är en officiell benämning i Japan och definitionen är som sagt att det ska vara kött från en av fyra ursprungliga japanska raser och att djuren ska ha vuxit upp och slaktats i Japan. Man kan möjligen drista sig till att det är OK att benämna ett kött “Wagyu-stil” om det är kött från ett djur som är uppfött utanför Japan. I de allra flesta fall då kött utanför Japan kallas wagyu, så handlar det om halvblod, dvs säd från japanska oxar som importerats för att bli kalvar från en icke-japansk ko. Det finns dock fullblodsdjur framför allt i USA, dit ett antal djur exporterades på 70-talet.
OK, då var besserwissrandet avklarat.
Då återstår det bara att säga grattis till AG, som redan sedan tidigare serverat suveränt kött. Har du inte vägarna förbi Japan samtidigt som du älskar kött, så bör du boka bord och testa äkta wagyu där! Problemet är väl bara att du inte kommer att tycka att 200 gram för 1900 spänn kommer att räcka. Det finns stor risk att du vill beställa in en portion till!
Sägas bör att köttet på AG, även om det inte kommer från Japan, är alldeles utmärkt! En krog jag kan rekommendera även till kräsna japaner, och det vill inte säga lite.