Asiatiska kroppkakor
Knalla in på vilken närbutik eller vilket snabbköp som helst i Japan, och du kommer att hitta färdiggjorda kroppkakor till salu. Antingen färdiga att äta direkt ur ett genomskinligt värmeskåp eller så i frysdisken.
OK, OK - nej, det är inte svenska kroppkakor det handlar om. Det är istället en avlägsen, från början kinesisk, kusin till våra kokta degknyten. Och de är omåttligt populära i Japan. De heter manjuu (ånkokt degbulle med fyllning) eller chuuka-manjuu (kinesisk dito), och de kan ha diverse olika fyllningar; allt från kryddiga köttblandningar till sötade bönor. Är det kött i inkråmet, kallas de oftast niku-man (niku är kött). De är en av många olika varianter av degknyten som i Kina serveras med te vid den "fika"-ritual som kallas yum cha (yamu cha i Japan), helt enkelt "dricka te" på svenska.
Vad skiljer då dessa kroppkakor från de vi äter med så stor behållning i Sverige? Ja, för det första så är det ingen potatis i degen och för det andra så ångkokas det hela. Köttblandningen inuti är asiatiskt kryddad, med t ex ingefära och soja, och det hela äts oftast med lite soja och den typiskt starka japanska senapen.
Men, även om mycket är annorlunda vill jag ändå kalla detta för kroppkakor. Närmare än så här kommer man nämligen inte mammas kroppkakor i Japan, om man nu inte ställer sig och försöker sig på att laga dem själv.
Här en video som visar hur du kan laga niku-man själv därhemma. Den japanska speakerrösten har en mycket tydlig japansk brytning på sin engelska. Den kan vara lite svår att förstå, men inför en Japan-resa kan det vara bra att träna sin hörförståelse, då mångas engelska (om de har någon överhuvudtaget) kan låta så här.