Jul- och nyårshelgernas firande i Japan ser inte ut som det gör i Sverige. Förutom det faktum att det bara är nyårshelgen som har röda dagar i kalendern, så är det är faktiskt liksom precis tvärtom. På julen går man ut och äter med pojk-/flickvännen eller kompisarna och på nyåret åker man hem till föräldrahemmet och äter klassisk japansk nyårsmat, motsvarigheten till vår julskinka och Janssons frestelse.
Till julen är det framför allt två saker man “måste äta” i Japan: Jultårta och friterad kyckling. Båda sedvänjorna har influerats av USA, där kycklingen får sägas vara en sorts variant på kalkonen amerikanen äter till Thanksgiving. Den firma som verkligen slagit på stora trumman för kyckling till jul är Kentucky Fried Chicken; köerna ringlar långa så här dagarna före jul. Och när man köat en halvtimme för att köpa sin hink med kycklingklubbor, så är det bara att ställa sig i en lika lång kö för att köpa sin tårta. Även här finns det stora spann i fråga om pris och kvalitet. Allt från några hundra kronor och uppåt. Mitsukoshi, ett av de mest anrika varuhusen, sålde slut på sin deluxe-tårta redan förra veckan. Priset: En dryg svensk tusenlapp.
Nyårsmaten, o-sechi, är mycket traditionell mat bestående av fisk, skaldjur och grönsaker som oftast kokats på ett sätt som gör att det håller sig bra i några dagar. Man lagar eller, oftast, köper ett set med mat som räcker för familjen under hela nyårshelgen. Dessa set kan vara relativt dyra beroende av de ingående ingredienserna. O-sechi säljs både på varuhusen, i snabbköpen och i alla nattöppna närbutiker. På 7-Eleven, där en stor del av kundkretsen är ensamhushåll, kostar en laddning o-sechi för en person ca 400 SEK.
Det dyraste setet jag sett i år är en super-deluxe-variant från en bröllopsarrangör uppe i Niigata som är känd för sina lyxiga och kulinariskt högstående bröllopsmiddagar. Här ingår ise-ebi (en mycket delikat hummer), karasumi (torkad multfiskrom), “gyllene kaviar” från Kaspiska Havet (endast tillgänglig från den mycket sällsynta gula stören), gåslever och italiensk vit tryffel, bland annat. Lådan det hela kommer i är tillverkad av kejsarträd av en traditionell möbeltillverkare och ätpinnar och kristallglas av mycket hög kvalitet ingår också. Priset är ganska precis 90,000 SEK!
Både vad gäller jultårtor och o-sechi uppger branscherna att man säljer riktigt stora mängder i år. Från 50% till 300% högre försäljningssiffror jämfört med förra året. En möjlig förklaring är att folk hållit igen med varuköp efter momshöjningen i våras och kanske valt att stanna hemma istället för att åka utomlands över nyår. När man stannar i Japan blir det naturligt att man vill fira normalt japanska jul- och nyårshelger.
Ovanstående köpmönster, dvs att en majoritet av en befolkning köper stora mängder av en viss bestämd produkt till ganska höga eller mycket höga priser, är något ganska typiskt japanskt. Man är generellt sett konservativ och bunden till invanda mönster. Man är konformistiskt lagd och känner ett behov av eller ett tvång att uppföra sig som "alla andra". Detta kan då tyvärr utnyttjas av både kommersiella och religiösa intressen (de senare är i och för sig också kommersiella, minst sagt) som kan höja priserna när efterfrågan är som störst. Detta gör t ex bröllop och begravningar till sällsynt dyra evenemang i de flesta fall.