Japan Gourmet Guide

View Original

10 japanska matkombinationer för både smak och hälsa

Wasabi, den japanska pepparroten (som inte är en rot utan själva stammen) är riktig supermedicin.

Foto: "Chris73", Creative Commons

Mat i Japan kan vara både konservativ och nyskapande, men i det stora hela är man noga med att bevara traditionerna. I den traditionella matlagningen finns det ett antal klassiska kombinationer som nästan kan anses vara heliga. Det gemensamma för dessa kombinationer är att de smakmässigt fungerar väldigt bra tillsammans samtidigt som de också hör ihop för att de ger ett antal hälsobringande effekter. Här har vi tio av dessa goda och hälsosamma kombinationer:

1. Rå fisk och wasabi

Många icke-japaner har lite svårt med wasabi och det finns faktiskt även japaner som inte klarar av den ibland skarpa styrkan i denna grönsak. Det är helt klart en “vuxen smak” och man hör ofta barnfamiljer på sushikrogen som beställer sin sushi sabi-nuki, utan wasabi.
Wasabi är antibakteriellt och antiinflammatoriskt och det har visat sig kunna reducera risken för både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Det är fullpackat med antioxidanter och det stöder kroppens immunsystem och hjälper kroppen att göra sig av med skadliga gifter.

2. Miso-soppa och wakame (en sorts brunalg)

Wakame är rikt på magnesium, en mineral som kroppen behöver för musklernas skull, för vissa enzymers funktion och för proteinproduktionen. Det är också rikt på jod, kalk järn, vitaminer (A, B2, C, D, E och K), folsyra och lignaner (ett fytoöstrogen som kan förhindra bröstcancer).

3. Risbollar och nori (en sorts rödalg)

Nori, den svarta torkade algen man använder till maki-sushi och gunkan (krigsfartyg) som vi ser här ovan.

Foto: "Nkanplain", Creative Commons

Nori är rikt på protein och fiber och det har befunnits vara behjälpligt med att sänka kolesterolet, minska risken för cancer och öka styrkan i våra skelett. Det innehåller mycket kalcium, järn och jod. Här finns också vitamin A, C, E och K, thiamin, riboflavin, niacin, folsyra, fosfor, potassium och zink. Proppfullt med nyttigheter och himla gott, dessutom.

4. Rå tonfisk och jams (även kallat brödrot)

Uppskurna kuber av tonfisk blandas ofta med riven jams i Japan. Antingen för sig eller ovanpå ris. Jams innehåller proteinet mucin som hjälper kroppen att ta upp de proteiner som det finns rikligt av i tonfisken.

5. Sanma och riven daikon

Sanma är en havsfisk som tydligen ska heta saira på svenska och daikon är den japanska rättikan. Sanma grillas ofta och skinnet blir då lätt vidbränt. Det är givetvis inte nyttigt att äta vidbränt fiskskinn, men japaner gör ofta det. Daikon, ofta tillsammans med lite soja, hjälper till att bära ut de cancerframkallande ämnena ur kroppen.

6. Tofu och bonito-flingor

Fermenterad och torkad bonito brukar hyvlas till små flingor som sedan framför allt används för att göra japansk buljong. Den brukar också serveras som topping på tofu. Bonito är rik på en aminosyra som heter metionin. Forskningen är inte helt komplett, men det verkar som det kan motverka leverproblem, Parkinsons, bukspottkörtelinflammation, depression, fibromyalgi, artros, muskeldystrofi och en hel radda andra sjukdomar. Snacka om supervapen mot dålig hälsa.

7. Färskvattenål och sansho (japansk peppar)

Ål i Japan grillas oftast och serveras nästan alltid på en risbädd med lite riven sansho ovanpå. Denna japanska peppar, som den oftast kallas utanför Japan, smakar inte alls som vanlig peppar, men smaken passar väldigt bra till den grillade ålen. Den är en naturlig smakförstärkare och innehåller karoten, vitamin A, kalcium, fosfor och potassium. Det hjälper till att bryta ned oljan i ålen och underlättar matsmältningen. 

8. Tonkatsu (friterat fläskkött) och vitkål

Tonkatsu serveras i princip alltid med en generös portion strimlat vitkål. Vitkålen innehåller vitamin U som hjälper till att sänka syranivån i magen, vilket alltså förhindrar att du får ont i magen.

9. Curry med fläskkött och rakkyo (syltlök)

På nästan alla japanska currykrogar står det en bytta med syltlök på bordet som man kan plocka fritt ur. Syltlöken innehåller allysin, en aminosyra som hjälper kroppen att ta upp vitamin B1 från fläskköttet.

10. Öl och edamame (kokta sojabönor)

En klassisk kombination, edamame och en kall öl!

Foto: "Opponent" på Flickr, Creative Commons

Till öl äts det mycket ofta kokta, något omogna sojabönor. Passar jättebra till öl (eller grogg) och är givetvis klart nyttigare än chips och ostbågar. Bönorna innehåller metionin, precis som bonitoflingorna, och har dessutom vitaminerna B1 och C som hjälper levern med att processa alkoholen.

Att mat är medicin är något som blir allt mer uppenbart, och det faktum att japaner lever längst i världen är ju ett tecken på att man insett detta sedan länge. Dock måste man tyvärr säga att dagens unga japaner inte riktigt tar det på samma allvar. Man lever inte lika sunt som de äldre generationerna gjorde. Alldeles för mycket snabbmat, läsk, chips och godis.

Men den traditionella maten försvinner givetvis inte, och det finns som synes mycket vi kan lära oss av det japanska köket, både vad gäller smaker och hälsoeffekter.